အဆစ္ေရာင္ေရာဂါကို သက္သာေအာင္ လုပ္ေပးတဲ့ အေကာင္းဆုံး အစားအစာမ်ား - MEMORY

Breaking

Friday, May 8, 2020

အဆစ္ေရာင္ေရာဂါကို သက္သာေအာင္ လုပ္ေပးတဲ့ အေကာင္းဆုံး အစားအစာမ်ား



အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါက အသက္အ႐ြယ္မေ႐ြး ျဖစ္တတ္ၿပီး အရမ္းကို ခံရခက္ေစပါတယ္။ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါေတြ အမ်ိဳးအစား အမ်ားႀကီး ရွိၿပီး အေတြ႕ရမ်ားတာက Osteoarthritis လို႔ ေခၚတဲ့ အ႐ိုးအဆစ္ေတြ အသုံးျပဳတာမ်ားလို႔ ျဖစ္တဲ့ အဆစ္ေရာင္ျခင္းနဲ႔ Rheumatic Arthritis လို႔ေခၚတဲ့ ခုခံအားစနစ္ ကေမာက္ကမျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ရတဲ့ အဆစ္ေရာင္ျခင္းက အေတြ႕ရ အမ်ားဆုံးပါပဲ။
ကံေကာင္းတာက အဆစ္ေရာင္ျခင္းအတြက္ ေရာင္ရမ္းတာနဲ႔ နာက်င္တာကို သက္သာေအာင္ ဒီ အစားအစာ ၁၀ မ်ိဳးက လုပ္ေပးႏိုင္တာပါပဲ။ ေဆးဝါးနဲ႔ ကုသတာအျပင္ အာဟာရရွိတဲ့ အစားအစာေတြ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစတဲ့ အစားအစာေတြ စားေပးတာက ေရရွည္မွာပိုၿပီးထိေရာက္မႈရွိပါတယ္။

၁။ အဆီမ်ားတဲ့ငါး
အဆီမ်ားတဲ့ ငါးဆိုတာ ဆယ္လ္မြန္၊ မက္ကရယ္၊ ဆာဒင္းတို႔လို အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္မ်ားတဲ့ ငါးေတြကို ေျပာတာပါ။ ဒီငါးေတြကို တစ္ပတ္မွာ ၄ ခါေလာက္ စားမယ္ဆိုရင္ ၈ ပတ္အတြင္းမွာ ေရာင္ရမ္းတာေတြက သိသိသာသာ သက္သာလာပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ငါးေတြမွာ ဗီတာမင္ ဒီ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အ႐ိုးအဆစ္ေတြကို သန္မာလာေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေတြ အျပည့္ပါပဲ။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ ၾကက္သြန္ျဖဴက ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္။ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ သတိေမ့တာကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရာင္ရမ္းတာကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴက အဆစ္ေစာင္တာအျပင္ တျခားက်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြပါ ရေစတာမို႔လို႔ စားေပးသင့္ပါတယ္။

၃။ ခ်င္း (ဂ်င္း)
ခ်င္းကို အခုဆိုရင္ ဂ်င္းလက္ဖက္ရည္၊ဟင္းခ်ိဳရည္၊ သၾကားလုံး စသျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳး စားလာၾကပါၿပီ။ ခ်င္းက အဆစ္ေရာင္ျခင္းရဲ႕ လကၡဏာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ စမ္းသပ္ခ်က္ေတြအရ ခ်င္းစားၿပီး ၆ ပတ္ အတြင္း ၆၃ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္က ဒူးနာတာ သက္သာလာပါတယ္တဲ့။ ဒါ့ျပင္ ခ်င္းမွာပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြက ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

၄။ ပန္းပြင့္စိမ္း
ပန္းပြင့္စိမ္းဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သတ္ၿပီး ေကာင္းက်ိဳးေပးတဲ့အတြက္ လူသိမ်ားပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

၅။ သစ္ၾကားသီး
သစ္ၾကားသီးက အာဟာရရွိၿပီး အဆစ္ေရာင္ျခင္းကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြပါဝင္ပါတယ္။ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဆစ္ေရာင္ျခင္းအတြက္ အက်ိဳး ရွိပါတယ္။

၆။ ဘယ္ရီသီး
ဓာတ္တိုးဆန႔္က်င္ပစၥည္း၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့ ဘယ္ရီသီးဟာ ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုလည္း သက္သာေစပါသတဲ့။ ဘယ္ရီသီးမွာပါတဲ့ ကြာစီတင္ နဲ႔ ႐ူတင္ က အဆစ္အျမစ္ေတြ ေရာင္တာကို သက္သာေစပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဘလက္ဘယ္ရီ စသျဖင့္ ဘယ္ရီမ်ိဳးႏြယ္ဝင္ေတြက အရသာရွိတဲ့အျပင္ အဆစ္ေရာင္ သက္သာေစတာေၾကာင့္ စားသုံးေပးသင့္ပါတယ္။

၇။ ဟင္းႏုႏြယ္
အစိမ္းေရာင္အ႐ြက္ဖားဖားနဲ႔ ဟင္းႏုႏြယ္က အာဟာရျပည့္ဝၿပီး အဆစ္ေရာင္တာကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ အသီးအ႐ြက္မ်ားမ်ား စားေပးျခင္းက ေရာင္ရမ္းတာကို သက္သာေစပါတယ္တဲ့။ ဟင္းႏုႏြယ္က ေရာင္ရမ္းတာကို သက္သာေစတဲ့အျပင္ ဓာတ္တိုးဆန႔္က်င္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

၈။ စပ်စ္သီး

စပ်စ္သီးမွာ အာဟာရျပည့္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အျပင္ ဓာတ္တိုးဆန႔္က်င္ပစၥည္းေတြနဲ႔ ေရာင္ရမ္းတာကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆစ္ေရာင္တဲ့သူေတြ မၾကာမၾကာ စားေပးသင့္ပါတယ္။

၉။ သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီက အဆစ္ေရာင္ေရာဂါအတြက္ နာမည္ႀကီးပါပဲ။ အဆစ္ေရာင္တာ၊ အ႐ိုးႏုေတြ ပ်က္စီးတာ၊ ေရာင္ရမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီနဲ႔ ငါးႀကီးဆီေတြက အဆစ္ေရာင္တာကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အျပင္ အျခားက်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးေတြကိုလည္း ရေစပါတယ္။

၁၀။ ခ်ယ္ရီသီး
ခ်ယ္ရီသီးေဖ်ာ္ရည္က ခုေနာက္ပိုင္းမွာ အေတာ္ေခတ္စားလာပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ သူ႔မွာပါတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေတြနဲ႔ ေရာင္ရမ္းတာေတြ သက္သာေစလို႔ပါပဲ။ သတိထားရမွာက ခ်ယ္ရီသီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္တဲ့အခါ သၾကားေလ်ာ့ၿပီး သဘာဝအတိုင္းေသာက္ဖို႔ပါပဲ။ ခ်ယ္ရီသီးေဖ်ာ္ရည္က Osteoarthritis မွာ ျဖစ္တဲ့ ေရာင္ရမ္းျခင္းအတြက္ အထူးေကာင္းပါတယ္တဲ့။