ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္း၏ ေကာင္းက်ိဳး ႏွင့္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား - MEMORY

Breaking

Monday, November 2, 2020

ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္း၏ ေကာင္းက်ိဳး ႏွင့္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား



ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္တယ္
ေကာ္ဖီမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ အမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဆိုတာကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္ပ်က္စီးေစၿပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တိုးျခင္းျဖစ္စဥ္ကို ေႏွးေကြးေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းက အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေစႏိုင္ပါတယ္။

ပါကင္ဆန္ေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္
ေကာ္ဖီကို အတန္အသင့္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးသြားမယ္ဆိုရင္ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္ၿပီး စိတ္မမူမွန္ျဖစ္ေစတဲ့ ပါကင္ဆန္ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္
ေကာ္ဖီေသာက္သံုးျခင္းက ဆီးခ်ိဳေရာဂါအမ်ိဳးအစား(၂) ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္လိုေကာ္ဖီပဲျဖစ္ျဖစ္ အတန္အသင့္ေသာက္သံုးျခင္းက လူငယ္ေတြနဲ႔ သက္လတ္ပိုင္းအလြယ္ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။

အသည္းမေျခာက္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္
ေကာ္ဖီေသာက္သံုးျခင္းက အသည္းေျခာက္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အရက္ေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ျခင္းကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ပါတယ္။

သည္းေျခႏွင့္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္
ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းဟာ သည္းေျခနဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းေက်ာက္တည္ျခင္းေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီဟာ ဆီးသြားတဲ့ပမာဏကို မ်ားလာေစတာေၾကာင့္ ဆီးေက်ာက္တည္ႏိုင္ေခ် နည္းသြားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

အာရုံကို ႏိုးၾကားထက္ျမက္ေစတယ္
ေကာ္ဖီဟာ စိတ္အာရံုကို လန္းဆန္းတက္ၾကြေစတာ အားလံုးသိၿပီးသား ျဖစ္မွာပါ။ ဒါ့အျပင္ ေကာ္ဖီဟာ သတိရွိေနေစျခင္း၊ အာရုံစိုက္ႏိုင္ျခင္းနဲ႔ ႏိုးၾကားေစျခင္းတို႔ကိုလည္း ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ အခ်က္အလက္ေတြကို တြက္ခ်က္ႏိုင္ဖို႔လည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

အယ္ဇိုင္းမား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္
ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္အတြင္း ပ်က္စီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို ဟန္႔တားကာကြယ္ထားႏိုင္ပါတယ္။

ပန္းနာရင္ၾကပ္ကို သက္သာေစတယ္
ကဖိန္းဓာတ္ဟာ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းကို ပြင့္ေစႏိုင္တဲ့အတြက္ ပန္းနာရင္ၾကပ္လကၡဏာေတြကို သက္သာေစႏိုင္တာျဖစ္ပါတယ္။


ဆိုးက်ိဳးမ်ား
ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္

ေကာ္ဖီကို အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြ ျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ ပံုမွန္ပဲ ေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေကာ္ဖီမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို နည္းပါးေစပါတယ္။

ကိုလက္စထေရာဓာတ္ မ်ားေစတယ္

ေကာ္ဖီကို အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးျခင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မေကာင္းတဲ့ LDL Cholesterol ပမာဏကို မ်ားလာေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို မစစ္ထုတ္ပဲနဲ႔ က်ိဳေသာက္မယ္ဆိုရင္ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ပိုမ်ားလာေစပါတယ္။

ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း မူမမွန္ျဖစ္ေစတယ္
တခ်ိဳ႕သူေတြအေနနဲ႔ ေကာ္ဖီေသာက္ၿပီးရင္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ပိုျမန္လာတာ၊ ပံုမွန္မဟုတ္တာေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အရပ္အေခၚအရ ရင္တုန္တယ္လို႔ ေခၚၾကပါတယ္။

ေသြးတိုးေစတယ္
ေကာ္ဖီေသာက္သံုးျခင္းဟာ ေသြးတိုးျခင္းရဲ႕ အဓိကအေၾကာင္းရင္းေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ေသြးဖိအားကို ျမင့္တက္ေစတဲ့ သက္ေရာက္မႈကိုေတာ့ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူေတြမွာ ပိုၿပီးသိသာပါတယ္။

အရိုးပြျခင္းျဖစ္ႏိုင္ေခ် မ်ားေစတယ္

ေကာ္ဖီေသာက္သံုးျခင္းဟာ ဆီးပိုသြားေစတာေၾကာင့္ ကယ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြ ပိုမိုဆံုး႐ႈံးရပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီ(၄)ခြက္နဲ႔အထက္ ေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ အရိုးပြေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ် ပိုမ်ားလာတတ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ကယ္စီယမ္ဓာတ္နည္းပါးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ပိုျဖစ္တတ္ပါတယ္။

အိပ္စက္မႈကို ထိခိုက္ေစတယ္
ေကာ္ဖီမွာ ပါ၀င္တဲ့ ကဖိန္းဓာတ္ရဲ႕ တက္ၾကြႏိုးၾကားေစတဲ့ အာနိသင္ေၾကာင့္ မ်ားမ်ားေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ အိပ္စက္ျခင္းကို အေနွာက္အယွက္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အနားမရတာ၊ အိပ္မေပ်ာ္တာ၊ မ်က္လံုးေၾကာင္ေနတာ၊ ခဏခဏႏိုးလာတာ စသျဖင့္ အိပ္စက္မႈအရည္အေသြးကို က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္း ျဖစ္ေစတယ္
ကဖိန္းဓာတ္ဟာ ဆီးမ်ားမ်ားသြားဖို႔ လႈံ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေကာ္ဖီအေသာက္မ်ားတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္က ေရဓာတ္နည္းပါးလာတတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမျဖစ္ေအာင္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ကုစားႏိုင္ပါတယ္။

စြဲလန္းေစတယ္
ကဖိန္းဟာ အာရုံေၾကာေတြကို ႏႈိးဆြေပးႏိုင္တဲ့ မူးယစ္ေဆးတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့အတြက္ စြဲလမ္းေစပါတယ္။ ေကာ္ဖီေသာက္ေနက်လူတစ္ေယာက္က ကဖိန္းဓာတ္မရတဲ့အခါမွာ ေခါင္းကိုက္တာ၊ စိတ္မၾကည္တာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေကာ္ဖီက ျဖတ္ရလြယ္သလို လူအမ်ားစုကလည္း ေကာ္ဖီစြဲတဲ့အထိ မေသာက္ၾကပါဘူး။


တန္ေဆးလြန္ေဘးဆိုတဲ့ ေရွးစကားအတိုင္းပါပဲ။ ေကာ္ဖီမွာလည္း ဆိုးက်ိဳးေတြရွိေနေပမယ့္ အလြန္အကၽြံမေသာက္သံုးဘူးဆိုရင္ ေကာင္းက်ိဳးေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ တစ္ေန႔ကို အမ်ားဆံုး (၄)ခြက္ထက္ ပိုမေသာက္ဆိုရင္ ေကာ္ဖီက ေပးႏိုင္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။